Strach ze zubaře: Exkluzivní průvodce jen pro odvážné

Strach ze zubaře: Exkluzivní průvodce jen pro odvážné

 

Strach ze zubaře nás mnohdy dohání k nočním můrám. Je zajímavé, že kdekdo si panickou hrůzu ze všech těch vrtaček a párátek v sobě pěstuje už od dětství. Přitom obavy jsou mnohdy zbytečné. Proč tomu tak je a jak se tohoto problému zbavit? Protože ano, je třeba si to přiznat, strach ze zubaře je zcela reálným problémem.

Jak překonat strach ze zubaře

 

Nikdy není pozdě začít. I když jste strach v sobě drželi zuby nehty několik let, nikdy není pozdě to změnit. Berte to jako nový začátek, nový příběh, kde vy jste ten superhrdina, který se postaví svému zubaři. Ale počkat, je to vůbec třeba?



Strach, odborně oralofobie 

 

Chorobný strach ze zubařského zákroku je známý jako oralofobie nebo dentální fobie. Doprovází jej úzkosti, bolesti v žaludku, nervozita a v krajních případech dokonce panické stavy. Proč vlastně oralofobie vzniká? Velký vliv mají logicky špatné zkušenosti. Kdo by si nepamatoval ten strašný okamžik, kdy nám zubař řekl, že zub musí vyvrtat nebo vytrhnout? Také vám teď naskočila husí kůže? A to je právě ono.

 

Zubaře se ale opravdu bát nemusíte. Naopak, můžete jej vnímat jako zachránce vašeho chrupu. Díky němu vás nic nebolí a vaše dutina ústní funguje tak, jak má. Co se však stane, když onen strach přetrvává a vítězí nad rozumem? 

 

No, strach z návštěvy zubaře může mít nepříjemné následky, od zkažených a černých nebo jinak zabarvených zubů až po rozsáhlé záněty, které mohou vést k jejich vypadávání. Čekají vás chirurgické zákroky a časté návštěvy doktorů. Zkrátka i nepatrné zubní problémy se mohou zvrtnout. A právě před těmito riziky vás zubař chrání. Ze strašáka superhrdinou! 



Jak překonat strach ze zubaře

 

Prvním krokem ke zvládnutí fobie je pochopení, proč tento strach vlastně máte. Promluvte si o tom přímo se zubařem, s blízkými, v případě vážnějších psychických problémů s psychiatrem. Je třeba najít účinnou strategii, která vám pomůže se se svým strachem vypořádat, utřídit si myšlenky a pocity. 

 

Uvědomte si, že jak se vyvíjí svět, jde kupředu i obor zubního lékařství. Co vás mohlo strašit jako děti, dnes už neplatí. Stomatologie nabízí nové metody tlumení bolesti, bezbolestné zákroky a neinvazivní ošetření

 

A nakonec si vyberte zubaře, kterému věříte a rozumíte, protože nikdo nechce poslouchat monology o mezizubním kazu, které zní spíš jako tajná kódovaná zpráva z jiné dimenze. Pokud zubař k obávaným výrazům nepřidá lidský přístup, nikdy mu zřejmě nebudete důvěřovat natolik, abyste svůj strach zahnali. 

 

Jak ale najít toho správného zubaře? Sledujte reference, ptejte se přátel a okolí. Hledejte zubařskou oporu, která vám nejen opraví chrup, ale také rozežene všechny strachy a vyvrátí mýty. Je to jako hledat spřízněnou duši, která vám zpříjemní zubařskou návštěvu a promění ji v přátelské setkání. Bude to znít možná podivně, ale i taková návštěva u zubaře by měl být zážitkem, na který budete rádi vzpomínat.

 

Ale pozor! 

 

Až ztratíte strach ze zubaře, začne teprve ta pravá výzva – udržovat si zdravé zuby sami doma. Správně vybraná zubní pasta, kartáček a ústní voda mohou zajistit, že se budete méně často muset vracet do zubařského křesla. A co je nejlepší, nemusíte se bát zvuků vrtaček, nepříjemných světel jak u výslechu nebo povelů k vypláchnutí úst vodou z kelímku. Pokud se svým zubům budete řádně věnovat, buďte si jisti, že strach časem vymizí úplně sám.