Hořko, sladko, sucho v puse aneb Když se chutě v ústech poblázní

Hořko, sladko, sucho aneb Když se chutě v ústech poblázní

Máte někdy pocit, že vám v ústech hoří, sládne nebo vysychá? Možná si myslíte, že je to jen nějaká prkotina, která brzy přejde. Ale co když vám tyto chutě v puse signalizují něco vážnějšího? Pojďme se podívat na možné příčiny a řešení těchto nepříjemných pocitů.



Hořko v puse

Začněme pěkně zostra. Hořká chuť v puse může mít různé příčiny. Některé z nich jsou poměrně neškodné, jako například konzumace hořkých potravin nebo nápojů, jako je káva, čaj, hořká čokoláda, oloupaný šťavnatý grapefruit. Tyto chutě obvykle zmizí po vypláchnutí úst nebo vyčištění zubů.

 

Vážnější příčiny mohou být spojeny s nějakým zdravotním problémem, jako je reflux kyseliny, infekce, zánět, alergie, po užívání léků nebo při onemocnění jater a ledvin. Tyto chutě mohou být trvalé, mohou se však objevovat pravidelně i nepravidelně. Pokud máte hořkou chuť v puse po delší dobu nebo spolu s dalšími příznaky, jako je bolest břicha, pálení žáhy, zvracení, horečka, žloutenka nebo krev v moči, měli byste navštívit lékaře a nechat se vyšetřit.

 

Radíme, jak zmírnit hořkou chuť v puse

 

  • Pijte dostatek vody, vyhněte se alkoholu, kofeinu a nikotinu.
  • Nějaký čas konzumujte potraviny, které stimulují slinné žlázy, jako je citrusové ovoce, žvýkačky, bonbony nebo zvyšte dávku octa při pečení a vaření.
  • Používejte ústní vodu, zubní pastu nebo žvýkačku s mentolem, eukalyptem nebo mátou.
  • Vyhněte se potravinám, které zhoršují hořkou chuť, jako je česnek, cibule, koření, smažené nebo mastné jídlo.
  • Dodržujte správnou ústní hygienu a pravidelně navštěvujte zubního lékaře.
  • Konzultujte s lékařem možnosti změny nebo vysazení léků, které způsobují hořkou chuť.



Sladko v puse

 

Sladká chuť v puse může být také způsobena různými faktory. Někdy je to jen důsledek mlsání cukrovinek nebo pití přeslazených šťáv a džusů. Pokud jste si dali jablko a nebylo ani v kousku kyselé, bylo dozajista sladké. Ve všech těchto případech pomůže i zde vypláchnutí úst, vyčištění zubů nebo kloktání ústní vody, čímž se sladké chuti v puse rychle zbavíte. 

 

Ale. I taková sladká chuť v puse může být známkou některých závažných onemocnění, jako je diabetes, hypoglykemie, infekce, zánět nebo nervové poškození. Tyto chutě mohou být doprovázeny dalšími symptomy, jako je žízeň, nadměrné močení, únava, ztráta hmotnosti, bolesti, otoky, krvácení nebo poruchy chuti a čichu. Pokud máte sladkou chuť v puse po dlouhou dobu nebo spolu s těmito příznaky, měli byste vyhledat lékařskou pomoc a podstoupit vyšetření.

 

Radíme, jak se zbavit sladké chuti v puse

 

  • Pijte dostatek vody, vyhněte se slazeným nápojům a potravinám.
  • Jezte vyváženou stravu s dostatkem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků.
  • Omezte konzumaci sacharidů, jako je bílý chléb, rýže, těstoviny nebo brambory.
  • Používejte ústní vodu, zubní pastu nebo žvýkačku s kyselou nebo hořkou příchutí, jako je citron, grep, zázvor nebo hřebíček.
  • Dodržujte správnou ústní hygienu a pravidelně navštěvujte zubního lékaře.
  • Sledujte hladinu cukru v krvi a dodržujte lékařské pokyny ohledně léčby diabetu nebo hypoglykémie.



Sucho v puse

 

Sucho v puse je stav, kdy se sníží produkce slin v ústech. To může vést k pocitu pálení, lepivosti, nepříjemného dechu, zhoršení chuti, zvýšenému riziku infekcí, zubního kazu nebo parodontitidy. Sucho v puse může být způsobeno různými faktory, jako je dehydratace, stres, úzkost, stárnutí, kouření, alkohol, kofein, kořeněné nebo slané jídlo, hormonální změny, autoimunitní onemocnění, chemoterapie, radioterapie, léky nebo nervové poškození. Ano, je toho opravdu hodně. 

 

Pokud trpíte suchem v puse po delší dobu nebo spolu s dalšími příznaky, jako je žízeň, sucho v krku, očích nebo nosu, přetrvávající potíže s polykáním, mluvením nebo žvýkáním, ztráta chuti nebo čichu, křehkost zubů nebo dásní, bolest nebo pálení v ústech, měli byste se poradit s lékařem a zjistit pravou příčinu saharské poušti v ústech.

 

Radíme, jak zmírnit sucho v puse

 

  • Pijte dostatek vody a udržujte potřebnou hydrataci těla.
  • Žvýkejte žvýkačku a cucejte bonbóny bez cukru, které stimulují tvorbu slin.
  • Používejte umělé sliny, hydratační gely nebo spreje, které zvlhčují ústa.
  • Používejte zvlhčovač vzduchu, který zvyšuje vlhkost v místnosti.
  • Vyhněte se kouření, alkoholu, kofeinu a jiným látkám, které vysušují ústa.
  • Jeste měkké, vlhké a chutné potraviny, jako je polévka, kaše, jogurt, pudink, zmrzlina nebo ovocný kompot.
  • Dodržujte správnou ústní hygienu a pravidelně navštěvujte zubního lékaře.
  • Konzultujte s lékařem možnosti změny nebo vysazení léků, které způsobují sucho v puse.



Když své chutě nepoznáváme

 

Chutě v puse jsou důležitým indikátorem našeho zdraví a pohody. Pokud máte v ústech hořkou, sladkou nebo suchou chuť, která se zdá být neobvyklá a nesnědli jste právě kuličku pepře, koblihu nebo slaneček, může jít o znamení nějakého zdravotního problému. Je dobré věnovat pozornost našim chutím a v případě podezření vyhledat lékařskou pomoc. 

 

Kromě toho je také důležité dodržovat správnou hygienu v ústech, která nám pomůže udržet zdravý chrup a předcházet infekcím, zánětům nebo zubnímu kazu. K tomu nám mohou pomoci kvalitní pasty, ústní vody a další prostředky, které zvlhčují, čistí a osvěžují naše ústa. Takže nezapomínejte na pravidelné čištění zubů, používání zubních nití a pravidelně navštěvujte svého zubaře. 

 

Vaše ústa vám za to poděkují.