Čištění zubů bez zubní pasty

alt čištění zubů s pastou nebo bez pasty banner

Většina z nás automaticky sáhne při čištění zubů po kartáčku a zubní pastě. Je to zakořeněný rituál. Co když vám ale pasta došla, nebo jste se vypravili někam přes noc a zapomněli si ji přibalit do batůžku? Není důvod panikařit, protože čištění zubů lze provádět i bez pasty. Překvapivě to může být účinné i v některých ohledech prospěšné, ale…

 

Čištění zubů bez pasty

 

Čištění zubů bez použití pasty může zahrnovat několik alternativních metod, jako je suché čištění, používání ústní vody, nebo dokonce žvýkání žvýkačky. Právě tyto metody se stávají čím dál populárnějšími alternativami. Mezi časté důvody, proč lidé experimentují s čištěním bez pasty, může být obsah chemikálií v některých pastách. Lide na ně mají alergické reakce, případně se jim chtějí jednou provždy vyhnout a na pasty zanevřou. 

 

Ačkoliv většina odborníků na dentální hygienu doporučuje používání zubní pasty pro maximální účinnost a prevenci zubního kazu, potvrzujeme, že čištění bez pasty je mnohdy lepší než čištění špatným výrobkem. Jen a pouze pravidelným čištěním zubů se úspěšně zbavíte škodlivých bakterií, bez ohledu na to, zda používáte suchý kartáček, nebo na něj kydnete celou tubu zubní pasty. Zubní kaz pravděpodobně dostanete pod kontrolu, ale kde je svěží dech? Kde je ochrana skloviny?


alt výhody zubních past banner

Kartáček s pastou, nebo bez?

 

Než si zuby nečistit vůbec, čistěte alespoň bez pasty. Cílem je mít zdravé a pevné zuby bez kazu, takže i málo je někdy víc než nic. Když už ale čistíte, proč nečistit pořádně? Zubní pasta má několik benefitů, které si z prstu zkrátka nevycucáte. 

 

  1. Ochrana skloviny 

Kvalitní zubní pasty obsahují látky, které pomáhají posílit a chránit sklovinu. Fluorid představuje významný prvek při prevenci zubního kazu, dále posiluje odolnost zubů vůči kyselinám.

 

  1. Boj proti bakteriím a plaku 

Většina zubních past obsahuje antibakteriální složky (fluor, éterické oleje, CPC,...), které účinně bojují proti tvorbě plaku a bakterií. Tyto složky mohou zabránit vzniku zubního kazu a zánětů dásní.

 

  1. Svěží dech

Chuť a vůně zubní pasty mohou vytvořit pocit čistoty a svěžesti, což z čištění dělá o něco příjemnější rituál. To může motivovat k pravidelné ústní hygieně děti i notorické nečističe.

 

  1. Kvalitní složení

Kvalitní zubní pasty obsahují minerály a vitamíny, které prospívají celkovému zdraví zubů. To například do puntíku naplňují produkty značky Twice. Tyto speciální zubní pasty se vyznačují vyšším obsahem vitamínů a minerálů. Účinně tak odstraňují pigmentové skvrny, zároveň obsahují výtažky z aloe vera, které podporují správné pH v ústech. 

 

Pastou na zdravé zuby a svěží dech

I když existují alternativy, zubní pasta zůstává nejlepší volbou v boji o zdravé a krásné zuby. Její možné složení, spolu s příjemnou chutí, činí z čištění zubů zábavný a efektivní proces. Takže pokud máte pastu, používejte ji. Pokud pastu nemáte, tak na kartáček nedávejte nic… ale čistěte!