Bakterie v ústech. Co vám žije v puse?

Bakterie v ústech. Co vám žije v puse?

Ačkoliv bakterie v ústech nemůžete vidět, cítit, ani ochutnat, každý den se vám jich tvoří miliony na zubech, dásních a jazyku a vytvářejí různé kolonie. I když je mnoho bakterií v ústech neškodných, množí se vám v puse i ty, které způsobují onemocnění dásní, kazivost zubů a další neplechu. 

Ukážeme vám, jak můžete za pomocí správné zubní hygieny a zdravého životního stylu vyzrát na škodlivé bakterie jednou pro vždy. 

Bakterie v ústech, typy a jak se množí

Podle Národního Institutu Zdraví v USA žije v ústech okolo 700 druhů bakterií, některé na jazyku a jiné na zubech nebo mezi zuby a dásní. Některé jsou přínosné a pomáhají zpomalit růst špatných bakterií nebo trávit jídlo, některé jsou škodlivé a vedou ke kazivosti zubů a onemocnění dásní. 

Bakterie v ústech tvoří takzvaný matrix. V něm nastává boj mezi dobrými a škodlivými bakteriemi. Škodlivým bakteriím napomáhá k rozmnožování například cukr z jídla a pití, které konzumujeme. Bakterie se množí a mohou vytvořit z matrixu kyselinu, která napadá zubní sklovinu a vytváří zubní kazy. 

Problém také nastává, když bakterie vytvoří přilnavý, bezbarvý film na zubech zvaný zubní plak a ten může vést bez správné zubní hygieny k problémům s dásněmi, zánětům a zubním kazům. Plak se dá odstranit čištěním, avšak i po něm se začnou bakterie znovu množit, proto je pravidelná zubní hygiena velmi důležitá.

Tip – čistěte si zuby ráno a večer a začněte používat mezizubní kartáčky a kvalitní ústní vodu

Doporučujeme mezizubní kartáčky Curaprox 07 CPS Prime

 

Nejznámější typ škodlivých bakterií v ústech

První typ škodlivých bakterií je Streptococcus Mutans. Žijí na zubech a ve štěrbinách okolo zubů a dásní v prostředí zubního plaku. Živí se zejména z cukrů a škrobů z potravin, které konzumujeme a mají 2 zásadní vlastnosti ve spojení se zubní hygienou:

  • Z cukrů a škrobu tvoří kyselinu na povrchu zubů, což vede k zubním kazům
  • Přežívá v prostředí s nízkým pH 

Tyto dvě vlastnosti pomáhají Streptococcus Mutans poškodit zubní sklovinu a vytvářet kazy

Další typ bakterie, Porphyromonas gingivalis je spojený především se zánětem dásní neboli gingivitidou. Většinou se v prostředí zdravých úst tyto bakterie nevyskytují, ale jejich výskyt je spojen s onemocněním dásní a jejich záněty, což jsou závažné kondice, které se   horším stádiu musí řešit se stomatologem. 

Údržba zdravých úst a dásní

Ačkoliv informace o množení bakterií v ústech se mohou zdát děsivé, všichni máme k dispozici jednoduchý nástroj na udržování zdravých zubů a dásní. Pravidelné a důkladné čištění zubů, mezizubních prostor a jazyka s kvalitními produkty umožnuje regulovat množství těchto breberek v ústech a můžeme tak předejít kazivosti, zánětům dásní apod. 

Zdravý životní styl také hraje svou roli, co se týče bakterií v ústech. Jídla a pití obsahující velké množství přidaných cukrů podporují tvorbu plaku, kazivost zubů a záněty. Každý z nás si občas dá nějaký ten dortíček, ňaminku nebo čokoládovou tyčinku. Jídla, která podporují růst škodlivých bakterií:

  • Oslazená pitíčka, limonády, slazené nápoje
  • Čokoládové tyčinky
  • Gumoví medvídci a jiné sladkosti

 

Tip: po snězení sladkostí nebo vypití slazeného nápoje si, pokud možno, na rychlo přečistěte zuby i z vnitřní strany a vypláchněte ústa. Odstraníte tím část bakterií a ty nebudou mít tolik svých kamarádů na množení. 

 

Univerzita z Rochesteru provedla studii na toto téma a doporučuje konzumovat jídla s vlákninou, zeleninu, ovoce, sýry a mléko a černé a zelené čaje na regulaci množství škodlivých bakterií v ústech. 

Údržba zdravých úst je boj na dlouhou trať, jelikož bakterie se budou množit kvůli naší potřebě jíst a pít. Vybudování správných návyků zubní hygieny vám ovšem pomůže udržet si krásný a zdravý úsměv a předejít závažnějším problémům se zuby. 

 

 

 

Informace v tomto článku jsou pouze informačního charakteru. Pokud máte jakékoliv problémy s dásněmi, ústy nebo zuby, kontaktujte svého stomatologa na kontrolu.