Xylitol
Xylitol
Xylitol (březový cukr) je druh přírodního cukerného alkoholu, vyskytujícího se v rostlinách a určitém ovoci a zelenině, například ve švestkách, lesních plodech, některých houbách nebo v květáku. V komerční výrobě se xylitol získává především z březové kůry a kukuřičné slupky.
Xylitol se může naparovat následujícími výhodami oproti běžnému cukru:
- Má téměř o 45% méně kalorií na 1 gram své "sladké váhy" (běžný cukr má 4 cal na 1g, xylitol má 2.4 cal na 1g)
- Pyšní se antibakteriálními účinky (o tom níže)
- Nezvyšuje kazivost zubů
- Jeho bezpečnost je potvrzená organizacemi jako je Americká U.S. Food and Drug Administration (FDA) a World Health Organization (WHO)
Xylitol je tedy druh přírodního sladila, které ovšem nezvyšuje kazivost zubů jako běžné cukry přidávané do potravin a nápojů. To je důležité proto, že se xylitol přidává do různých produktů které většina z nás pravidelně konzumuje - do žvýkaček a mentolek na osvěžení dechu, různých vitamínů a doplňků stravy, ale také do produktů zubní hygieny jako jsou zubní pasty a ústní vody.
Zejména u těchto produktů je důležité zmínit, že xylitol působí ve slinách antibakteriálně a pomáhá regulovat pH a množení škodlivých bakterií v ústní dutině, konkrétně bakterií Streptococcus mutanns a Lactobacillus.
Nespočet vědeckých studií nám poskytuje vhled na mechanismus působení xylitolu v ústní dutině při boji s těmito bakteriemi. Xylitol brzdí růst kolonií Streptococcus mutans a Lactobacillus prostřednictvím systému indukce fruktózy a tvorby xylitol-5-fosfátu.
Zubní pasty obsahující xylitol tak efektivně regulují množství škodlivých bakterií v ústech a navíc podporují sekreci slin a vyrovnávají pH v ústech. Jak se díky vědeckým výzkumům ukázalo, také žvýkačky obsahující xylitol až 3 hodiny po žvýkání potlačují růst kardiogenních bakterií v ústech (typ bakterií, které podporují kazivost zubů).
To ovšem není vše ze zdraví prospěšných vlastností tohoto přírodního sladidla.
Xylitol a zdraví
Své místo si toto přírodní sladidlo najde i u diabetiků. Jelikož je chemické složení xylitolu odlišné od běžného bíleho cukru, po konzumaci se v tenkém střevě vstřebává pomalu a neúplně. Po vstřebání je tělem využit na tvorbu energie pouze s minimálním využitím inzulinu v krvi, což znamená, že vliv tohoto sladidla na množství cukru v krvi je minimální.
Xylitol, Aloe vera a Propolis
Vědecké studie mimo vlastností xylitolu také zkoumají antibakteriální účinky jiných přírodních látek. Konkrétně aloe very a propolisu - látka známá z včelích úlů. Tyto látky mají podobně jako xylitol antibakteriální účinky v ústní dutině a efektivně zpomalují růst kolonií škodlivých bakterií na dásních a zubech a tím omezují tvorbu plaku a kazivost zubů.
Xylitol skončil z těchto 3 látek ve výzkumu až na 3. místě co se týče svých antibakteriálních schopností, přesto jistě své využití v moderním přístupu ke komplexní domácí zubní hygieně najde.
Americká značka bělících zubních past Twice například kombinuje látky jako xylitol, aloe vera a vitamíny A a E ve svém složení nejen pro již zmíněné antibakteriální účinky, ale také podporu zdravých dásní a zubů, regulaci plaku a zápachu z úst a vyrovnání zdravého pH v ústech.