Čištění zubů jedlou sodou. Méně plaku, zdravější dásně

alt cisteni zubu jedlou sodou banner

Čištění zubů jedlou sodou. Méně plaku, méně starostí

Jedlá soda je v dnešní době součástí téměř každé domácnosti a používá se od pečení až po čištění podlahových dlaždiček. Ne každý ovšem ví, že se jedlá soda používá i v zubních pastách a má mnoho výhod oproti běžným produktům bez ní.

Čištění zubů jedlou sodou se pyšní následujícími vlastnostmi:

V tomto článku si vysvětlíme, jak může být čištění zubů jedlou sodou přínosné pro vaše dásně a zuby a jak díky tomu můžete získat zářivější a zdravý úsměv.

Zubní pasta a jedlá soda – škodlivým bakteriím sbohem

Efekty zubních past s jedlou sodou a jejich antibakteriálních vlastností společně s efektivitou řešení krvácení dásní a gingivitidou, jsou zdokumentovány v desítkách studií z celého světa.

Za tímto účelem jsou často zkoumány rozdíly mezi použitím zubních past s jedlou sodou a jejich efektem na gingivitidu, rozsah zánětu dásní nebo odstranění škodlivých bakterií z dásní a zubů po každodenním čištění zubů pastou s jedlou sodou po dobu například 3-6 měsíců.

Důležité u těchto studií je především měření změn v množství zubního plaku na zubech a dásních. To je způsobeno bakteriemi, které se totiž na zubech a dásních tvoří celý den, ať chceme nebo ne. V průběhu celého dne se tak v ústech formuje zubní plak. Tento proces prochází několika fázemi, ve kterých se zubní plak dá odstranit mechanicky – tedy vyčištěním zubů.

V té poslední fázi, pokud se zubní plak dostatečně nevyčistí, dochází ke ztvrdnutí plaku a stává se z něj zubní kámen, který již čištěním zubů doma v koupelně neodstraníme, ale musí to udělat zubař nebo dentální hygienistka.

Tip: Více o zubním plaku si můžete přečíst v článku Zubní plak, neviditelná kolonie zápachu z úst a zkažených zubů.

Právě v těch prvních fázích tvorby zubního plaku přichází na pódium jedlá soda, která dokáže tento biofilm odstranit efektivněji než jiné pasty. Především je zajímavý dopad důkladné vyčištění tohoto biofilmu z úst a následné snížení zánětlivosti dásní a krvácení.

Snížené krvácení dásní o 25% a méně zánětu?

Tím se dostáváme k další z výhod používání zubní pasty s jedlou sodou. Tou je snížení krvácení dásní a zánětlivosti v oblasti zubů. Jedlá soda má velice důkladné čistící vlastnosti, dostane se i do špatně dostupných míst dásně okolo zubů a odstraní tak více škodlivých bakterií z úst než běžná zubní pasta.

Výzkumníci z International Journal of Dental Hygiene, John Wiley, měřili rozdíl v množství míst krvácení na dásních před a po 6-týdenním testu právě se zubní pastou obsahující jedlou sodu.

Po 6 týdnech každodenního používání pasty s jedlou sodou se výskyt krvácení na dásních účastníků snížil o 25,4%. Podobné výsledky se projevily také u množství zubního plaku na zubech a celkové barvě dásní, které byly po výzkumu zdravější a vývoj gingivitidy se porařilo zpomalit a regulovat.

S ohledem na tyto výsledky je dobré si přiblížit spojení mezi zubním plakem a záněty.  

 

Jak odstranění zubního plaku pomáhá se snížením zánětů dásní?

Jeden z hlavních důvodů zánětu dásní a paradentózy, krvácení dásní, citlivosti zubů a dalších problémů ústní dutiny, je právě onen zubní plak.

Jelikož se v ústech tvoří téměř neustále, jeho pravidelné a důkladné odstraňování je klíčové k udržení zdravých zubů a dásní a prevenci výskytu závažnějších problémů – jako například paradentózy nebo ustupujícím dásním a viklajícím se zubům.

Podrobněji můžeme popsat 3 hlavní fáze tvorby zubního kamene takto:

  • Formace plaku
  • Kolonizační fáze
  • Zrání plaku

Nejdříve se na zubech formuje tenká vrstva biofilmu ze slin a proteinů v ústech a spojuje se s tzv. pelikulou. Poté se do této směsky přidávají další a další bakterie a způsobují přilnutí této vrstvy na povrch zubů a dásní. Dále probíhá mineralizace této směsky bakterií a dalších látek a v poslední fázi procesu tento film na zubech začíná tvrdnout a voilá, je z něj zubní kámen.

To je samozřejmě zjednodušeně popsaný celý proces.

Mohli bychom jednoduše říct – čím méně plaku, tím méně kazů, zánětů a tím zdravější a pevnější zuby.

Více o škodlivých bakteriích v ústech si můžete přečíst v článku Škodlivé bakterie v ústech. Co vám žije v puse?

Bělení povrchu zubů a jedlá soda

V neposlední řadě se jedlá soda vyskytuje v produktech na bělení povrchu zubů. Jedlá soda v pastách funguje jako abrazivum, ovšem je méně abrazivní, než jiné látky, které se přidávají do abrazivních past.

Když znovu nakoukneme do provedených studií na toto téma, zjistíme, že mnoho z nich poukazuje na až 25% větší míru odstranění povrchových nečistot / skvrn zubů oproti jiným bělícím pastám.

Samozřejmě to nemůžeme paušalizovat a říct, že zubní pasty s jedlou sodou jsou lepší než všechny jiné bělící pasty. Musíme vzít v potaz, že chrup každého z nás je jiný, s jinou pigmentací a jiným genetickým zabarvením. Nehledě na to, že také životospráva hraje obrovskou roli nejen v celkovém zdraví zubů, ale také jejich barvě.

Na druhou stranu mohou bělící zubní pasty způsobovat určitou citlivost zubů. Často se tak děje kvůli špatné volbě zubního kartáčku nebo příliš intenzivním čištění.

Dalším důvodem může být oslabená zubní sklovina nebo neopravené zubní kazy a neřešená gingivitida. V takovém případě je lepší buď používat produkt s jedlou sodou jen 2-3x za týden a nebo nejdříve vyřešit stávající problémy se zuby a dásněmi a až poté začít pravidelně čistit zuby pastou s jedlou sodou.

 

Verdikt o jedlé sodě na závěr

Čištění zubů zubní pastou s jedlou sodou může být efektivní způsob, jak řešit – zubní plak a zubní kámen, ranné fáze gingivitidy, neboli zánětu dásní a krvácení dásní. Třešnička na dortu je vlastnost bělení povrchu zubů a účinné odstraňování povrchových nečistot zubů.

Je ovšem důležité se o zuby a ústa starat komplexně. Vedle kvalitního zubního kartáčku s měkkými štětinami by neměly chybět ani mezizubní kartáčky, ústní voda a škrabka na jazyk na každodenní odstranění co největšího množství škodlivých bakterií, ze kterých se tvoří zubní plak a poté i zubní kámen, pokud nedojde k dostatečnému odstranění plaku.

Tip: zubní pasty na zubní kámen jsou skvělým pomocníkem v prevenci tvorby zubního kamene. Tyto pasty většinou obsahují buď jedlou sodu nebo například disodium pyrophosphate. Obě látky efektivně odstraňují zubní plak a omezují tak tvorbu zubního kamene.