Co se děje v ústech když si nečistíte zuby

alt co kdyz si necistite zuby banner

Zajímá vás, co se skutečně odehrává, když ráno vyrazíte do světa s nečištěnými zuby? Zapomeňte na jarní svěžest, kterou může zubní kartáček a pasta přinést vašemu úsměvu. Připravte se na cestu do světa, kde káva není jen kávou a ráno se mění v bitvu s citlivostí, kyselostí a hromadou zubního kamene



Ráno začíná den (a pokračuje válka)

 

Ranní nečištění zubů může být prvním krokem k přemnožení bakterií v dutině ústní. A když navíc svou neochotu k hygieně umocníte šálkem dobře vypražené kávy (a nejen té), budete se za pár dní divit. Ačkoli je káva, kterou si mnozí oblíbili jako své první tajné afrodiziakum dne, kyselost obsažená v ní může postupně napadat sklovinu, což vede ke zvýšené citlivosti a dokonce i k výraznému žloutnutí zubů. Víte, jak zabránit žloutnutí a skvrnám na zubech? Sepsali jsme pro vás článek Proč se dělají skvrny na zubech a jak s nimi zatočit. 

 

Dlouhodobé opomíjení ranní hygieny může mít nepříjemné následky. Na první pohled mohou být zuby zcela v pořádku, ale pod povrchem se kávou obarvené bakterie shromažďují, tvoří plak a následně tvrdý zubní kámen. Pouze pravidelným čištěním zubů se vám podaří udržet své bakterie pod kontrolou.



 

alt zena zkousi zapach z ust

Když nepříjemný odér není to nejhorší

 

Dalším efektem není pouze silný zápach z úst. Velkým tématem vašeho života se stane zvýšená citlivost zubů na teplé i studené podněty. Kyselost a teplota jídel a nápojů, které hltáte bez předchozího čištění zubů, oslabí sklovinu a otevřou brány zubnímu kazu. Chcete otevřeně bojovat s citlivostí? Používejte speciální zubní pasty na citlivé zuby, které vám dodají odvahu, sílu a hlavně vrátí úsměv na tvář. 

 

Takže až budete s nostalgií vzpomínat na ty “zlé” časy, kdy jste si jako děti museli povinně čistit každé ráno a večer zuby, pamatujte, že vy sami jste se s úderem bezbřehé plnoletosti stali vášnivými pěstiteli bakterií. 

 

Náš TIP: Pokud vás zajímá, jak se to s těmi bakteriemi v ústech má, přečtěte si o tom v našem článku Bakterie v ústech: Co vám žije v puse?

 

Nemyslíte si tedy, že právě teď nastal ten správný čas zlomit v sobě odpor k zubním pastám a kartáčkům? Dvě minuty ráno a dvě večer vás doslova promění z pěstitele na krotitele, vaše ranní káva se stane opět radostí a váš úsměv bude zase zářit a především vonět. Pokud to s ústní hygienou po letech myslíte vážně, vybavte se také mezizubními kartáčky a ústní vodou, které vaše zdařilé dílo dokonají.