Nikotinové sáčky a zuby a dásně

Nikotinové sáčky a zuby a dásně

Nikotinové sáčky se staly oblíbenou alternativou k tradičnímu kouření cigaret, a možná i proto s sebou přináší nová rizika spojená s nikotinem. Jak to tak ale bývá, nejde jen o vliv na lidský organismus jako celek. V našem článku se především zaměříme na to, jak nikotinové sáčky ovlivňují zdraví zubů a dásní.

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Nikotinové sáčky a zabarvení zubů 

Začněme u viditelného, tedy vlivu nikotinu na barvení zubů. Nikotin může způsobit, že zuby postupně žloutnou, až hnědnou v různých barevných odstínech. 

To je částečně způsobeno kontaktem nikotinu s povrchem zubu a také jeho absorpcí do skloviny. 

Při používání nikotinových sáčků dochází k dlouhodobému kontaktu s povrchem zubů, což tomuto negativnímu efektu jen nahrává.

Nikotin navíc podporuje tvorbu plaku na zubech, zvyšuje tak riziko vzniku zubního kazu a onemocnění dásní. V tomto případě hraje důležitou roli hygiena, jinak to s vaší dutinou ústní dopadne nedobře. 

Víte ale, jak vyčistit zuby od nikotinu? Nejefektivnějším řešením je s nikotinem přestat, anebo ho alespoň omezit. Následně vyzkoušejte speciální bělicí pasty. Jsou navrženy tak, aby odstraňovaly povrchové skvrny na zubech, včetně těch způsobených nikotinem. Vyberte si bělicí pastu s aktivními složkami, jako je peroxid vápníku, bělicí pasty s jedlou sodou nebo černé bělicí pasty s aktivním černým uhlím

Nikotinové sáčky rizika 

Nebojte se, zubař pozná nikotinové sáčky ve vašich ústech dřív, než na něj otevřete pusu. 

Pravidelné užívání nikotinu totiž vede k podráždění dásní a zánětům, což následně přechází do parodontitidy. Toto onemocnění postihuje jak dásně, tak kosti. 

Mimo jiné většina uživatelů nikotinových sáčků umisťuje sáček při používání na stejné místo v ústech. Kvůli působení nikotinu na dásně a omezení krevního oběhu tak můžete postupně způsobit stav ustupujících dásní, kdy se kořen zubu usazený v dásní odkrývá a zvyšuje se citlivost zubů. 

Dalším rizikem je možnost ztráty zubů. Nikotin může ovlivnit krevní oběh v dásních a snížit schopnost tkání se uzdravovat. To vede k tomu, že dásně mohou být méně odolné vůči infekcím a traumatu. A výsledkem může být až ztráta zubu. 

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Nikotinové sáčky dásně

Jak minimalizovat negativní vliv nikotinových sáčků dásně? Prvním krokem je pravidelná a důkladná ústní hygiena. Zuby by měly být čištěny minimálně dvakrát denně, s použitím zubní nitě a kvalitní ústní vody. Důležité je také pravidelné navštěvování zubaře, který může odhalit případné problémy v raném stádiu. 

Co vás čeká, pokud se hygieně vyhnete? Nikotinové sáčky mohou způsobit zánět dásní, což je stav, při němž jsou dásně červené, oteklé, mohou krvácet a může vést až k parodontitidě. 

Tím to ale nekončí. Nikotin ze sáčků může způsobit zúžení cév. To snižuje průtok krve do dásní. Nedostatek kyslíku a živin může oslabit odolnost dásní a způsobit jejich zranitelnost vůči infekcím.

Ano, zubař pozná kuřáka i uživatele nikotinových sáčků. Dalším vedlejším účinkem je totiž zápach z úst, nikotin také ovlivňuje chuťové vnímání. Je tedy dost možné, že brzy změníte své stravovací návyky.  

Výhody omezení použití nikotinových sáčků

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Sníží se zápach z úst

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Zlepší se zdraví dásní

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Omezí se zánětlivost a krvácení dásní

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Zlepší se krevní oběh do dásní

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Zlepší se chuť při konzumaci jídla

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Možné snížení kazivosti zubů

Pozná zubař že vapujete?

Možná ano, rozhodně, když se mu svěříte. Proč byste to dělali? Klíčem k ústnímu zdraví je komunikace se svým zubařem. Řekněte mu o svých závislostech na nikotinu. Díky tomu může včas identifikovat potenciální rizika a navrhnout vám účinná opatření pro péči o zuby a dásně.

Máte slinu? Pak vězte, že taková slina hraje důležitou roli při udržování zubního zdraví. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se na náš další článek, ve kterém sliny rozebíráme do poslední kapky. 

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Potřebujete s něčím poradit? Rádi vám pomůžeme s výběrem nebo zodpovězením vaší otázky na zákaznickém chatu, na emailu info@belicipasty.cz nebo přes telefon +420 777 736 695

Jak efektivně odstranit skvrny po nikotinu ze zubů?

Pokud už máte zuby po užívání nikotinu zažloutlé nebo se skvrnami, jak jsme už zmiňovali, doporučujeme začít používat bělicí zubní pastu na odstranění povrchových nečistot zubů a na výraznější bělení zubů začít používat bělící pásky na zuby Radiantly

Aplikace je jednoduchá, trvá pouze 30 minut denně a bělící kůra nezpůsobuje žádnou citlivost zubů nebo dásní. Bělicí efekt pásků je zesvětlení zubů až o 7 odstínů po 14 dnech použití a vy tak můžete během několika týdnů snížit negativní dopad pravidelného využívání nikotinových produktů na vaše zuby. 

 

ČLÁNEK - nikotin a zuby

Bělení zubů bez citlivosti

Bělící pásky na zuby jsou efektivnějším způsobem běle zubů než pouze použití bělicí zubní pasty. Pásky se složkou PAP nezpůsobují žádnou citlivost ani iritaci dásní nebo zubů. 

Na rozdíl od peroxidu vodíku je složení těchto bělicích pásků zubům přínosné, protože vedle bělicích látek obsahují také hydroxyapatit, který pomáhá regenerovat zubní sklovinu. 

 

Jak bělící pásky používat?